Povratak

Bernardinka teško ustaje i pokreće stražnje noge | Preparati s glukozaminom, kondroitinom i hijaluronskom kiselinom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Možete li mi preporučiti nekakve vitamine za jačanje kostiju? Naime, primjetila sam da moja bernardinka teže ustaje, zadnje noge nekako čudno zaokreće dok hoda. Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav! Maja

O: S obzirom na svoju kilažu, bernardinac spada u divovske pasmine pasa zbog čega je lokomotorni sustav ove pasmine izložen velikim fizičkim naporima. Štenci divovskih pasmina završavaju svoj rast u dobi od 18 do 24 mjeseca starosti.

Nažalost, niste naveli koliko je Vaša bernardinka stara, je li  još u fazi rasta i razvoja. Naime, vlasnici ljubimaca ove pasmine trebaju imati na umu da je bernardinac jedna od pasmina s genetskom predispozicijom za displaziju kukova, naravno to ne znači da je ovo slučaj kod Vaše kuje. Svakako savjetujem da je odvedete veterinaru i da se napravi RTG snimak. Labavost kukova koja je ishodišni probelm kod displazije može se očitovati već u dobi od 4. do 12. mjeseci starosti. Simptomi koji se pritom mogu javiti su: pas većinom leži, teže ustaje, nerado trči, nespretno hoda – nalik zečjem skakutanju.

Na tržištu postoji velik broj proizvoda koji sadrže glukozamin, kondroitin i hijaluronsku kiselinu koji pomažu kod takve problematike. Glukozamin sulfat je ključna komponenta složenih spojeva koji su važni sastojci vezivnog tkiva, a također je i komponenta hijaluronske kiseline, tekućine koja podmazuje zglobove. Veoma je važan i za ugradnju sumpora u hrskavicu, čime pomaže održavanju njene elastičnosti, a time i sposobnost  ublažavanja udaraca. Kondroitin pak u tijelu stvaraju hondrociti-stanice hrskavice pa on pomaže zaštiti zglobnih struktura od mehaničkih oštećenja, prehrani zglobova (stvaranju sinovijalne tekućine).

Samo  neki od široke lepeze proizvoda sa spomenutim djelatnim tvarima u ponudi Pet centra su sljedeći:

Diafarm Glycoaminoglycans, flexon prah 400g – psima od 40-60 kg se daje 7- 8 doza (nakon mjesec dana, daje se pola doze), 1 poravnata dozirna žličica je 1 doza, a 5 g proizvoda (žličica) sadrži 1000 mg glukozamina i 200mg hondroitin- sulfata.

Bioiberica Cosequin taste HA tablete – psu težem od 40 kg daju se 4 table, 1 tableta sadrži 400mg glukozamina, 300mg hondroitin sulfata i 15 mg hijaluronske kiseline.

Na raspolaganju su i dodaci prehrani za potporu hrskavici – Caniviton forte, od 400 g  ili 1kg u granulatu, Chassoton u granulatu koji se daje starijim psima i teškim psima. Također, proizvod malo drugačijih djelatnih tvari (30% dikalcijev fosfat, 10%kvasac, 10% brašno zelenih školjki + vitamini i mikroelement)i, s doziranjem koje  je prilagođeno starosti, kilaži, težini simtoma i vremenu trajanja terapije, a koji se također daje kod problema s vezivnim tkivom i zglobovima, posebno za pse velikih i teških pasmina je i Canhydrox GAG.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr